Fint besøk på djevelsk øy

24 01 2011

Djeveløya er kanskje det stedet i Fransk Guyana som er mest kjent utenfor landets grenser. Ikke så rent lite myteomspunnet er den, men de som leter litt i historien finner fort ut at det fantes langt verre destinasjoner enn den grønne og palmebevokste steinrøysa som idag er en del av øygruppen «Iles de Salut» som ligger et titalls kilometer utenfor Kourou.

Djeveløya sett fra Ile Royale

Historien om denne arkipelen vil for alltid være knyttet til deportasjonsleirene som Frankrike opprettet i Fransk Guyana i 1854. I hundre år skulle landet assosieres med fangekolonier og straffarbeid for de «verste» forbryterne, dvs. de samfunnet så seg tjent med å sende så langt vekk som mulig. Ikke overrsakende var det ikke bare mordere og harde kjeltringer som havnet her – også politiske fanger ble sendt hit (Alfred Dreyfus er kanskje den mest kjente). De elendige sanitære forholdene og umenneskelig hardt arbeid i et det varme og fuktige klimaet gjorde sitt til at «le Bagne» fikk et fortjent rykte for å være helvetet på jord. Og enda den dag idag har Fransk Guyana et stempel blant mange i «La Metropole» som et ugjestmildt og lite besøksverdig sted.

Isolatet på Ile Saint Joseph

Det som står igjen etter fangeleirene idag er sort sett overgrodde ruiner, men selv om naturen har tatt overhånd og gjør sitt for å forskjønne den dunkle fortiden, skal det ikke så mye fantasi til for å forestille seg hvor uutholdelig det må ha vært å bli sendt på livstid til et så avsidesliggende og klimatisk sett ugjestmildt sted, enten man ble satt til å hugge tømmer i regnskogen eller stengt inne i fuktige og pestbefengte isolat-celler på Ile Saint Joseph (en naboøy til Djeveløya).

Idag brukes øygruppen  som rekreasjonsområde. Noen av bygningene blir holdt i stand og det drives blant annet vertshus og kafé her ute. Folk tar gjerne en dag eller to for å kombinere historisk besøk med bading og slaraffenliv i sola. Vi har fått fint besøk av bror Henrik fra vinterkalde Norge, og trosser høy sjø for å få en velfortjent fridag sammen med Axel og Emily.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

 

Reklamer

Handlinger

Informasjon

One response

12 09 2011
Week-end på Iles de Salut « Utpost Fransk Guyana

[…] ut og inn til fangeøyene Iles de Salut, noen nautiske mil utenfor kysten.Jeg har skrevet om dem før, øyene som ble brukt som fangeleire helt opp til på 1950-tallet, men som idag ligger der som små […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere like this: