VEGA nr. 2 skutt opp!

19 05 2013

Der er allerede snart to uker siden vi satt i kontrollromet for andre gang for å skyte opp VEGA, den italienske raketten som er konstruert spesielt for å gi Europa muligheten til å skyte små og middelstore satellitter ut i bane. Første oppskytning er over et år siden, og selv om mange av de tekniske særegenhetene ved denne nye raketten ble kvalifisert da, var det også mye nytt denne gangen.

Blant annet har vi måttet bygge en helt ny bakkestasjon for telemetri og telekommando langt vest i Fransk Guyana, på grensen til Surinam. Denne stasjonen er nødvendig for å ta over når de antennene som ligger nære oppskytningsrampen kommer i «skyggen» av flammene fra rakettmotorene. Metallpartikler i brennstoffet til disse faststoff-motorene virker nemlig svært forstyrrende på alle radiosignaler. Denne nye stasjonen (kalt «flankestasjon») har jeg hatt en del av ansvaret for å få på plass, og det har ikke vært enkelt.

VEGA flanke-stasjon i Fransk Guyana

VEGA flanke-stasjon i Fransk Guyana

I tillegg har VEGA lite redondans ombord, noe som gjør at vi av sikkerhetsgrunner må ta en større del av byrden med å garantere sikker og nøyaktig lokalisering av raketten med våre bakkebaserte systemer. Den direkte konsekvensen av dette var at nær sagt alle våre systemer måtte fungere på oppskytnings-tidspunktet, og det gjør jo nedtellingen ekstra nervepirrende.

Jeg skal spare leseren for flere detaljer. Vit at alt gikk bra nok en gang ! Her er videoen :

Og i tillegg en liten bonus fra noen som så oppskytningen fra Toucan, det næremeste utendørs observasjons-posten. Lavt skydekke gjorde at det ikke var mye å se, men stemningen kommer godt frem.

 

Reklamer

Handlinger

Information

2 responses

19 05 2013
Allister

Heftige saker! Godt den rakkeren gikk i riktig retning. Du vet jo hvordan det er med sånne nyttårsraketter – en og annen fyker vegg-i-mellom. Ser ut som du får opplevd romfartseventyr der borte:) Nice work, man!

23 05 2013
Amo

Takk for spennende og bra informasjon og gratulerer med resultatet. På grunn av drivstoffet måtte dere altså etablere en helt ny bakkestasjon et stykke unna. Ikke helt billig, kanskje? Er drivstoffet et uforanderlig parameter? Kan du si noe mer om payloaden enn at det er «små satelitter»? Hva driver de med? Trenger vi flere av dem eller er det snart fullt der oppe?
Awlak

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere like this: