Romsenteret

Fransk Guyana Romfartssenter (eller CSG som det gjerne forkortes til) har en lang historie og er en 100% fransk installasjon. Det hele startet i 1962 da Algerie ble selvstendig og CNES ble noedt til å avvikle den forste rakettoppskytnings basen som var blitt etablert i den Algirske oerken, naer ekvator og langt fra befolkede områder. Frankrike, som med etableringen av det nasjonale romsenteret CNES i 1961 hadde tatt et viktig skritt inn i den svært begrensete gruppen av land med tilstrekkelige kunnskaper, ressurser og ambisjoner for å kunne utforske verdensrommet, så seg nå om etter et nytt sted for å fortsette rakettforksningen.

Fransk Guyana ble valgt blant 14 kandidater,  av flere årsaker :

  • Åpning mot store ubefolkede havområder både mot nord (polarbane-oppskytninger) og mot oest (oppskytning av geostasjonære satellitter)
  • Beliggenheten nær ekvator (5,3° nordlig bredde) : mindre tyngdekraft og stoerre rotasjonshastighet på oppskytningspunktet gir raketten en gratis impuls tilsvarende  en hastighet på 460 m/s
  • God plass : i 1964 talte Fransk Guyana en befolkning på kun 45000, og det på et flateareal på hele 91000 km² (ca 1/4 av Norges).
  • Mulighet for å installere trackingstasjoner (radar og telemetri) på noen få høyereliggende åser i et ellers flatt landskap.
  • God luftsirkulasjon og et relativt utholdelig klima trass i den tropiske beliggenheten.
  • Fravær av sykloner og jordskjelv
  • En allerede eksisterende infrastruktur (veier, havner, telekommunikasjon, flyplass,…) som relativt enkelt kunne tilpasses det nye behovet.

Idag drives rombasen fortsatt av CNES, med assistanse fra et stort antall industrielle underleverandoerer. CNES er på sin side pålagt å levere rombasetjenester til Arianespace, som komersialiserer oppskytningene for rakettene Ariane 5, Soyouz og Vega. Basen brukes kun til satellitt-oppskytninger – ingen bemannete romferder sålangt skutt opp fra CSG.

En annen viktig aktoer er den Europeiske romfarts organisasjonen ESA som finansierer 2/3 av kostnadene for driften av oppskytningsbasen. CSG er derfor idag et europeisk senter, selv om den franske innflytelsen er stor. For eksempel foregår all kommunikasjon under oppskytning utelukkende på fransk.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere like this: